Fotograferen in New York

Een eeuwigheid geleden lijkt het alweer, sinds ik in New York was. Het nieuwe millennium was nog maar acht maanden oud. Toch staat één gebeurtenis zestien jaar later nog steeds in mijn geheugen gegrift.

Het Guggenheim in New York, augustus 2000. Foto: Evert-Jan Pol.
Het Guggenheim in New York, augustus 2000. Foto: Evert-Jan Pol.

Het is begin augustus 2000 wanneer we, kunstliefhebbers die we zijn, de nodige musea bezoeken. Natuurlijk het Guggenheim, al was het alleen maar vanwege het prachtige spiraalvormige gebouw. Het onderkomen van het Museum of Modern Art oogt een stuk klassieker, maar ook daar kijken we onze ogen uit.

We zijn er getuige van een heuse picket line, die ik voorheen alleen kende uit Amerikaanse series en films. Stakende werknemers van het museum paraderen met protestbordjes voor de ingang. De staking begon op 28 april en zou nog tot en met 9 september duren.

Ik pak mijn camera – volledig analoog nog – om dit voor mij bijzondere schouwspel vast te leggen. Terwijl ik door de lens kijk, spreekt een politieman te paard mij aan. “You can’t take a picture”, zegt hij (Je kunt geen foto maken). Met een glazige blik kijk ik hem aan, bang dat ik iets doe wat verboden is. Waarop hij zijn uitspraak verduidelijkt en naar mijn camera wijst: “De lenskap zit er nog op”.

© Evert-Jan Pol