Herinneringen aan The Italian Job in Turijn

In Peter Collinsons The Italian Job uit 1969 pleegt een gemêleerde groep Britten op klaarlichte dag een brutale overval op een goudtransport in het centrum van Turijn en ontkomt per Mini. De cultklassieker, met hoofdrollen voor Michael Caine en een rode, een witte en een blauwe Mini, werd grotendeels opgenomen in de Noord-Italiaanse stad Turijn. Met dank aan autofabrikant Fiat.

In het scenario van Troy Kennedy-Martin creëren de overvallers een enorme file in het stadscentrum. Dit doen ze door tijdelijk de controle over te nemen over de computergestuurde verkeerslichtencentrale. Turijn beschikte als een van de weinige steden over een dergelijke centrale en dus week de filmploeg uit naar deze stad. Tijdens de file kan de gepantserde geldwagen vol goud geen kant op en wordt leeggeroofd. Na de brutale overval ontkomen de overvallers met het goud (waarde: vier miljoen dollar) per Mini. Om het centrum van Turijn te verlaten, moeten de Mini’s de rivier de Po oversteken.

In de film komen de auto’s zonder kleerscheuren aan de overkant, in werkelijkheid liep het voor een van de wagentjes minder goed af. De Mini werd meegevoerd door de stroming en zonk. In totaal werden er ongeveer twintig Mini’s gebruikt voor de opnamen. Geen enkele daarvan overleefde het Italiaanse avontuur.

Locaties uit de originele film. Foto's: Evert-Jan Pol.
Locaties uit de originele film. Foto’s: Evert-Jan Pol.

Fiat heeft een grote rol gespeeld in de realisatie van The Italian Job. Gianni Agnelli, de onlangs overleden eigenaar van het concern, kwam via een gemeenschappelijke vriend van hem en producent Michael Deeley in het bezit van het script. Agnelli was enthousiast en bood zijn hulp aan. Hij bracht de crew in contact met de juiste mensen en stelde belangrijke locaties beschikbaar. De racebaan waarop de Mini’s tijdens de achtervolging na de overval terechtkomen, bevindt zich op het dak van de Fiat-fabriek Lingotto. Dezelfde locatie werd ook gebruikt voor de scène waarin de Mini’s van dak naar dak springen.

De opnames zelf verliepen zonder noemenswaardige problemen. Zelfs de toch zeer indrukwekkende file in het centrum werd dankzij de hulp van de politie moeiteloos gerealiseerd.

De Britse cultklassieker is onlangs in een Amerikaans jasje gehesen door F. Gary Gray. De rol van Charlie Croker, het brein achter de overval, wordt gespeeld door Mark Wahlberg. In deze versie wordt de lading goud gestolen in Venetië, maar als Croker vervolgens door een van de bendeleden wordt bedrogen, besluit hij het goud terug te stelen in Los Angeles. Ook in de nieuwe versie zijn er hoofdrollen weggelegd voor een rode, witte en blauwe Mini.

Gepubliceerd als onderdeel van een fotoreportage in Skrien nummer 6 van augustus 2003.

Dit verhaal is de door de redactie ingekorte versie.

© Evert-Jan Pol