Duitse nazi-zombies op de wadden

Lang was het stil rond de Nederhorror, maar het genre lijkt weer te zijn verrezen. Als het aan diverse filmmakers ligt, kan de Nederlandse fan zich verheugen op een flinke portie vaderlandse horror in de bioscopen. Zeker tien Nederlandse griezelfilms bevinden zich in productiefase, waaronder Worst Case Scenario.

Bart Oosterhoorn en Fir Suidema hebben met hun productiemaatschappij Gorehound Canned Film grote plannen voor de Nederlandse en Europese horror. Oosterhoorn: “De meeste monsters uit Amerikaanse films hebben hun oorsprong in Europa en wij willen ze terugbrengen. We zijn bezig met een mummy-film over een veenlijk en we werken aan scenario’s voor films over een weerwolf en een vampier.” Maar het is eerst de beurt aan zombies om voet op Nederlandse bodem te zetten, in Worst Case Scenario.

Het begon allemaal tijdens een vakantie. Oosterhoorn en Suidema brainstormden met een aantal vrienden, onder wie Jan Doense, directeur van het Amsterdam Fantastic Film Festival (AFFF) over een zombie-film die zich zou moeten afspelen op het strand. Al snel bleek echter dat Doense en Oosterhoorn niet op één lijn zaten. ‘Jan zag meer een soap voor zich en ik wilde een donkere film’, aldus Oosterhoorn.

De vrienden kwamen tot de conclusie dat het beter was om ieder hun eigen weg te gaan. Doense stortte zich op zijn eigen film Woensdag, gehaktdag en Oosterhoorn en Suidema werkten samen verder aan Worst Case Scenario. “We wilden iets met Duitsers doen, maar we vonden niet dat we het over de oorlog mochten hebben. Vijf minuten later zat dat er toch in”, lacht Oosterhoorn. Ook de aspecten voetbal en rivaliteit tussen buurlanden mochten niet ontbreken. Maar dan uiteraard wel overgoten met een horrorsaus. Zo ontstond het idee om Duitse nazi-zombies de sfeer rondom het WK voetbal danig te laten verpesten. Als regisseur trokken de producenten Richard Raaphorst aan en met hem maakten ze een promo.

Raaphorst, de maker van de Bavaria Hooghe Bock commercial, ontwierp eerder de titels voor Beyond Re-animator en Rottweiler van Brian Yuzna en werkte als storyboard artist mee aan Jackie Chans Who Am I. De zombies ontstonden dan ook op zijn tekentafel en werden vervolgens tot leven gewekt door Rogier Samuels and Carola Brockhoff, die ook een bijdrage leverden aan Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring.

Hoewel het verhaal zich afspeelt op een waddeneiland, werden de ondode Duitse nazi’s op een koude en natte dag in oktober 2003 losgelaten op een Rotterdams strand. De weersomstandigheden gaven het uiteindelijke resultaat het gewenste donkere effect mee. Enkele weken nadat de promo op de website van Gorehound Canned Film was gezet, was het al meer dan vijftigduizend keer gedownload. Het filmpje werd dit jaar, als eerste Nederlandse productie ooit, genomineerd voor de Annual Golden Trailer Awards, in de categorie Beste trailer zonder film.

De promo bracht de makers ook in Cannes waar ze in contact kwamen met de Amerikaanse producent Jack F. Murphy. Deze beloofde op zoek te gaan naar financiers. Het scenario moest wel onder handen worden genomen. Die taak was voor Miguel Tejada-Flores (Revenge of the Nerds en Fright Night Part 2). “Wij waren niet erg blij met zijn versie”, vertelt Oosterhoorn. “Het was ons iets te Amerikaans. We hebben Tejada daarom meegenomen naar de waddeneilanden, want hij begreep daar niet veel van.”

WorstCase2

Het uiteindelijke scenario heeft wel een Amerikaans tintje gekregen. De hoofdpersoon is een Amerikaan die tijdens het WK naar Nederland komt om zijn ex-vrouw te bezoeken. Maar het verhaal blijft draaien rond de nazi-zombies. De beloofde financiële steun zorgde niet voor een versnelling van een proces. Het project kwam zelfs enigszins stil te liggen omdat Oosterhoorn en consorten moesten wachten op de Amerikanen. “We zaten even in een dip, want financieel gebeurde er heel weinig. Op aanraden van Richard hebben we onze frustraties toen maar omgezet in een nieuwe promo.” Hierin landen de zombies aan parachutes op het Nederlandse strand waarna hun invasie begint.

Met de tweede promo onder de arm vertrokken Oosterhoorn en Suidema dit jaar opnieuw naar Cannes. “En nu loopt het opeens als een tierelier”, vertelt een optimistische Oosterhoorn. Volgens de producent is er een budget van 5 miljoen euro en wordt de film een coproductie tussen Nederland, Engeland en waarschijnlijk Amerika. “Nederlandse en buitenlandse distributeurs staan al te trappelen om de film te laten zien. Je zou er bijna arrogant van worden.” Er kan natuurlijk nog van alles fout gaan, maar Oosterhoorn heeft vertrouwen in de goede afloop. “De belangrijkste financiers zijn Engelsen die het vanwege hun goede naam niet kunnen maken ons in de maling te nemen.” “Maar we juichen pas als het benodigde geld ook echt op de bank staat”, relativeert Suidema.

De twee compagnons zijn niet bang voor concurrentie van de andere horrorfilms die op stapel staan. “Er bestaat geen concurrentie”, verklaart Suidema. “De films hebben allemaal andere verhalen, dus je wilt ze allemaal zien.” Als het aan Oosterhoorn ligt, komt er een hausse aan Nederlandse horrorfilms. “Zolang ze maar origineel zijn.” Maar de partners in horror houden zich nu natuurlijk liever bezig met hun eigen film. Als alles volgens plan verloopt, kan Worst Case Scenario rond het komende festival van Cannes volop in productie zijn. Oosterhoorn: “En dan moet hij eind volgend jaar uitkomen. Volgens mij zou het een goede kerstfilm zijn.”

Voor meer informatie: www.gorehoundinc.com

Gepubliceerd in Skrien nummer 10 van december 2005.

© Evert-Jan Pol

Update

Het project is in 2009 afgeblazen. Richard Raaphorst kwam in 2013 toch met een film over nazi-zombies: Frankenstein’s Army.